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I am again to express the Colonial Treasurer’s regret that the department is to be deprived of
your services, and to state the Government will be prepared to recommend the acceptance of your
resignation so soon as your leave of absence shall have expired.

The Hon. W. Gisborne, I have, &ec.,
Government Insurance Commissioner. C. T. Bark1y.
No. 25.
The Hon. W. GissorNE to the Hon. the CoroN1ar, TREASURER.
Sie,— Government Insurance Office, Wellington, 18th January, 1876.

I have the honor to acknowledge the receipt of your letter of the 31st ult., in reply to mine
of the 29th November, 1875, tendering the resignation of my office, and to thank you for the offer of
three months’ leave of absence on full salary previous to the final acceptance of such resignation.

In reply to your request, I would specify the 1st March next as the date on which my leave of
absence, with a view to retirement, may commence; but as another complete year of my service will
end on the 12th July next, I have the honor to request that, in consideration of all the circumstances
of my official services, my leave of absence may be so far extended as to meet that date, and thus allow
me to count another year’s service in the calculation of my retiring pension.

I have, &c.,
The Hon. the Colonial Treasurer. ‘W. G1sBoRNE.

Toe Hon. Mr. Gisborne appears to be in error in supposing that the extension of his leave will enable
him to count further period of service. Section 6 of “The Civil Service Superannuation Act, 1858,”
provides that, in making the computation, any leave of absence in excess of six weeks in each year
shall be deducted from the term of service for which allowance is claimed. Will the Law Officers be
good enough to advise on the point P—C. T. Barkry.—19th January, 1876.

I rHINK that the meaning of the section alluded to is that the total number of days in excess of six
weeks in each year shall be deducted from the total period of service, not that such number of days
shall be deducted from the last or any particular year of service. The words of the section are:
¢ shall be deducted from the period during which he shall have held such appointment.”—W. 8.
Rerp.—1st February, 1876.

THE opinion of the Solicitor-General is in precise accord with that expressed in my minute. I sug-
gest that Mr. Gisborne’s leave be extended, if he continues to desire i, to the date mentioned,
and that he be informed that, while the Government is willing to accede to his request, the ex-
tension cannot affect the term of service for which he proposes to claim allowance.—C. T. BarrIN.—
2nd February, 1876.

T coxcvr.—H. A. ArkixNsoN.—2nd February, 1876.

No. 26.
My, C. T. Barkix to the Hon. W. GISBORNE.

Sir,— The Treasury, Wellington, 27th February, 1876.

I have the honor, by direction of the Colonial Treasurer, to acknowledge the receipt of your
letter of the 18th ultimo, specifying the 1st March next as the date on which you desire that the fur-
lough granted to you should commence, and expressing your wish that the period of leave should be
extended to the 12th July, so as to enable you to complete another year’s service, with a view to in-
clude that period in the term of service for which you propose to claim retiring allowance. In reply,
I am to point out to you that, as “The Civil Service Superannuation Act, 1858,” section 6, provides
that, in making the computation for retiring allowance, any leave of absence in excess of six weeks in
each year shall be deducted from the term of service for which allowance is claimed, the extension of
your leave of absence will not effect the object you desire to attain.

I am at the same time to state that the Government will willingly accord to you the extension of
leave for which you ask, should you desire it on other grounds. I have, &c.,
The Hon. W. Gisborne. C. T. Barxiv.

No. 27.
The Hon. W. G1sBOoRNE to the SECRETARY to the TREASURY.

Str,— Government Insurance Oflice, Wellington, 4th February, 1876.

In reply to your letter of the 2nd instant, I would respectfully point out that you seem to
have overlooked the provisions of the Civil Service Amendment Act of 1861, which authorizes, after
seventeen years’ service, an additional allowance “for every complete year of such service.” I would
also submit that leave in any one year over and above six weeks cannot reasonably be held to annihi-
late that year of service in respect to claim for pension; but that the law intends that the aggregate
surplus of leave in every year should be deducted from the aggregate of years’ service.

Under these circumstances, it seems to me that the extension of leave so as to include my current
year of service will prevent the sacrifice of the eight months of the year during which I have actually
served. T have, &ec.,

W. GISBORNE,
The Secretary to the Treasury. Government Insurance Commissioner,
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